Vad handlar bloggen om?

Träning, min syn på det

Kategori: Tips/nytta/ praktiskt

Har varit aktiv inom träning sen ca 7års ålder, och det har jag säkert redan nämnt några gånger.
Tänkte berätta helhetssynen jag har på hälsa, träning, mat och bästa vägen till att lyckas med den större delen.


Mest handlar det om ditt mindset, utan vilja kommer du knappt någonstans.
Du blir ytterligare en sån där tönt som går till gymmet några månader efter ett nyårslöfte som brölades ut i stil med "nu jääälar ska ja bli schmal! skåål" .. det finns en anledning att du aldrig lyckats, du har aldrig försökt - ärligt, opåverkat, eller utan andras påtryckningar, gissar jag på.
Eftersom om valet hade varit ditt från första början, om du verkligen hade viljan inifrån dig själv, hade du lyckats, det är min uppfattning..
Men visst, det är en jävla djungel, håller med... Det är inte så lätt ändå, att få allt perfekt.
Men lätt är det att lyckas med det mesta, faktiskt, ingen raketforskning precis ... det är bara göra det, och fortsätta göra det ... det handlar mer eller mindre om ett annat sätt att leva på.

Detta ska jag försöka förklara för dig genom att bryta ner ämnet i partiklar, utan att det blir överväldigande så gott det går .... men långt blir det ... here we go :) !


1. Glöm yttre ideal, inse fakta for real, kapa de negativa trådarna.

Glöm lovorden från TV-SHOP, glöm de flesta dieter, och glöm verkligen den ultimata tvättbrädan och en superslimmad kropp..
Kolla ut genom fönstret, se verkligheten för vad den är och sluta dröm om att bli undernärd och passa i slim fit.

All den jävla skiten är till för att du ska börja må dåligt/trigga dig att spendera pengar >onödigt<, eller så gör det att du ifrågasätter dina egna prestationer och får ångest över att du tror du gjort dåligt ifrån dig, när du i själva verket kan ha gjort det väldigt bra.

Alla har sitt eget ideal, sina egna gränser/begränsningar/vardag och måste anpassa sig individuellt.
Så borde varje individ tänka - individ.... att INTE låta sig bli påverkad av yttre faktorer - för mycket.
Det är faktiskt skillnad genetiskt, och till viss del förutsättning för fettförbränning indirekt .. kort sagt.
Jag kan sätta mina bollar på att det kommer komma mer forskning som stödjer det jag hävdar...

Att inse..
Ett förord bara... övertolka inte detta negativt, läs allt först.

Har du varit överviktig är din kropp mer "van" vid det, den kommer lättare (ingen enorm skillnad men den finns) återgå till det största tillståndet än en vanlig fett(ökning) eftersom det finns ett minne/man kan inte kalla det så egentligen, det handlar om hormoner, signalmekanismer, enzymer och annat i din kropp ( men det är en bieffekt av det liv du valt/levt och kan liknas vid ett minne) och du har även fler fettceller/genom tidigare hyperplasi och därmed finns lite mindre utrymme för snedsteg.

Möt dig själv på riktigt, har du verkligen försökt ? fan heller att du har..
Har du ens rätt att klaga på din form.... egentligen inte!...Det är ingen som tvångsmatat dig fastbunden i sängen?
Du har haft alla möjligheter, och visst du kan skylla 10% sämre resultat på att du inte tillhör top of the line human, eftersom du växte upp med föräldrar som var grovt överviktiga och gav dig fel mat... det ÄR inte oåterkalleligt, ge inte upp automatiskt ! Vad hände med dom där övriga 90% ... det har helatiden varit ett aktivt val.

Måste det vara negativt, absolut inte .. jag kan vrida på det.
Du har mest att hämta vad gäller välmående eftersom du har mkt mer hormonell förbättring/stabilisering att hämta genom att gå ner i vikt, jämfört med en pinne som går upp. Det kan bevisas vetenskapligt...
Du har mer muskler under fettet än en sparris, eftersom du faktiskt burit alla dessa kilon, alla år. Behöver du ens reflektera över det? Knappast.

Så skitsamma om du har "taskiga gener" / kalla det vad du vill och en lite stor magsäck, det handlar fan om att sätta igång! Och om livsmedel som tar plats men inte ger enorm energi eller för snabb energi.

Tänkvärt i motsats till ovanståendes första del, de muskler du lyckas lägga på dig, kommer du ha lättare att få tillbaka om du gör ett avbrott i din träning.
Muskelminne är bevisat, där kommer i princip ALLT tillbaka, självklart mycket lättare än om du inte hade varit på samma nivå, folk kan tro man är dopad till och med...
Och muskler, är = som en automatiskt fettförbränning ... så den största frågan är och kommer alltid vara ... det som följer i punkt 2 lite längre ner.

Så istället för att hoppa på en idiotisk abcde ... pulver .. eller något annan iq-befriad diet som bara leder till jojo-bantning och ev. hjärtproblem, där du misshandlar dig lite mindre medvetet....

LCHF är perfekt för soffpotatisen ... utnyttja det du har, lchf gör att du blir ketogen och bränner mycket mer fett än kolhydrater som bränsle, vilket du har ett överskott av och vill bli av med?. Är inte det perfekt så vet jag inte vem du är, eller varför du ens läser detta.

Men denna diet ska inte göras till en livsstil, alla regarer olika, du kan bli trött och dåsig .. tappa ork m.m eller så är du en av dom få som knappt reagerar på omställningen.
Eftersom det inte är mänskligt att leva på protein och fett, göra sig ketogen, så rek jag verkligen att du hoppar av denna diet när du nått en nivå du anser ganska lagom och byter till något hållbart/mänskligt - som människan efter dess evolution faktiskt är anpassad för. Mer om det längre ner.

Så ..... glöm dom där sjuka idealen, verkligen, för ditt eget bästa ... nästan oavsett vem du är.
Jag hoppas det ovan räckte som motivering varför det högst är individuellt och att det för många är fantasier som kräver sjukt stora uppoffringar att nå och uppehålla detta status, som faktiskt i stort sett bara är ett slöseri med liv. Perfektion må finnas, men det ska vara subjektivt och inte kollektivt.

Jag är ganska fåfäng men vet ni vad, hellre 20 pannor extra än en jävla genomkorkad indoktrinerad mediadiva !



2 Vilja, genuin sådan/verkligen DIN egen vilja. Hitta ditt vän till den...

Ställ dig dom mest uppenbara frågorna.

Vem är jag och vad vill jag?
Varför behöver det reklam om det är så bra? Sortera bort störande objekt...
Varför är min tid värd just det och vad kunde jag istället gjort under den tiden? Tänk brett...
Vill jag slösa tid, nej, vill jag nå något mål, ja .. vad är målet och vad fan är ivägen ? Vill jag verkligen?

Men vilket mål, med vilka medel, och varför ?
Är det realtiskt? Är det sunt? Vad är sunt? Varför är det ett "måste"?

Inget är ett måste, det är helt och hållet upp till dig själv, ingen annan kommer kunna övertyga dig, inte ens detta inlägg förmodar jag. Lika lite som att du är en vuxen bäbis som är oförmögen att ta reda på vad som är mer rätt...

När du verkligen tänkt igenom det ovanstående, dvs att du verkligen tagit reda på vad -du- vill.
Häng ut några intellektuella morötter åt dig själv, som:

Mina barn kommer ha lättare att lägga på sig muskelmassa och de kommer få ett bättre immunförsvar, benmassa, förutsättningar ... iom att jag själv utsätter mig för fler saker i livet (frånsett kemikalier & tillsatser, huvudvärkspiller mm självklart.....)
Min ork och min sömn kommer bli bättre, och därmed min hälsa.
Mina hormoner kommer bli mer balanserade/som dom är tänkt att vara och därmed kommer jag bli en "roligare" människa att vara med.
Det som ger utdelning till dig själv ger även likvärdig utdelning till din omgivning, hur duktig du än är på att maskera att du mår dåligt över vem du är och vad du gjort så kommer det märkas mer eller mindre .. och när du får ett bättre gensvar från din omgivning kommer du må ännu bättre, idiotiskt sant... cirkeln är sluten, hur yrt det än må låta.
Testa lek en stund med motsatsen det bekväma valet skulle innebära. Total kontrast, en nedgående spiral för dig och "ditt" nätverk.

Det var några ....
Om man inte vill göra det för en egens skull kan man alltid implicera det på yttre som står en nära, "herrens vägar äro outgrundliga" .. nä jag är inte kristen :).... Jag tycker det är huvudsaken det är för en god sak, såsom hälsa, om man gör det för status så kommer detta att förändras med personlig mognad, och därför inte vara hållbart utan bara något temporärt - som ett nyårslöfte på fyllan.

Vidare till nästa.......

3 Hitta det som är hållbart, förstå var du ska börja.

Måste det vara jobbigt? Nja/Ja men det ska också vara roligt för att bli hållbart.
Vilken träning ger bäst resultat? Den jobbiga typen/den som är rolig...tung träning som ger muskler och därmed skapar en bättre viloförbränning och därmed ett mer varaktigt resultat, kombinerat med lagom cardio/uthållighetsträning.

Vad passar mig och min bakgrund?
Detta är den största frågan av alla av denna kategori... här måste du tänka till lite .. "vem är jag och vad vill jag" .... "vad är jag anpassad för" ... "vad är bästa utgångsläget, vad bör prioriteras".

Om du har ett väldigt högt bmi av fel orsak(fett, inte muskler), är det köket du ska börja i.
Om du har ett väldigt lågt bmi utan fysisk sjukdom .... är det också köket.
Om du är hyfsat nära standard, men inte har speciellt aktiv bakgrund, så är det en kombination av lätt styrketräning kombinerat med en bättre kost.

Hur vet man vad som är bäst i köket då?
Det är enkelt, kolla på eliten ex. Samir Troudi men plocka bort tillskotten ( om du inte är pinnsmal och har svårt att få i dig mat, tips längre ner om det...)
Medelhavskost, naturlig kost, undvik tillsatsskräp/färdigt/processat, följ kostcirkeln någorlunda ..... mer behöver inte sägas, med tanke på det som följer nedan....


Första steget - bättre mat.
Du köper alltså mat som är bra för dig och börjar med ganska långa promenader som minst..

Timea in solen om du kan och riktningen den kommer ligga i med promenaden så du får sol i ansiktet.
Det är det första steget, varför detta kan räknas som ett förstasteg är för att näringsvärdet är högre i denna kost och energi-innehållet mindre per yta i snitt (och har ett lägre index/går långsammare genom) och därmed kommer du gå ner enbart av detta (du blir mätt på färre kcal...)
Försök även dela ut maten på fler tillfällen per dag, iom den glykemiska belastningen och reboundeffekten/taket som kan gås förbi och fettinlagring kan ske onödigt...
Överdriv inte fullkorn ... du är ingen häst! Ät bara det som anses vara sunt helt enkelt och undvik det sämsta..


Andra steget - Anpassat intag
Kan du kombinera med första om du är ivrig.
Lär dig hur mkt som ligger på talriken(kcal) och hur mkt du förbränner dagligen.
Det här ska inte behöva vara ett så krävande moment, annars stjälper det nog mer än hjälper om du känner så.
Tänk ... övergripligt och en fingervisning.
Det gör du enkelt genom att googla "basal förbränning räkna", när du vet din basala förbränning och räknat in aktiviteter .. du behöver ju inte göra det pinalnoga.. efter det så tar du reda på vad livsmedlet har för energi innehåll, förslagsvis genom denna sida

Du kommer behöva en hushållsvåg som kan väga med 5 grams noggranhet iaf ..
Nogare än så behöver du inte vara som vanlig svensson. När du väl vägt en sak, en gång, så är det också enda gången eftersom du skriver upp det sen.... så det är ingen konst, bara du gör rätt och förenklar saken åt dig själv istället för att stånga dig blodig onödigt.

Lite allmänt, eller kanske inte allmänt men .. är:
En kcal binder 2,7g vätska, alltså går du ner bara vätska just i början, ha detta i åtanke så du inte slås ner av andra veckans mindre resultat.
Tänk också på att du kan sänka din omsättning, och att du därmed stannar pga det, du kan ha gjort allt rätt men din sköldkörtel försöker reglera förbränningen efter intaget för att behålla samma vikt/ställer in sig på svält.
Det är helt naturligt, det är olika för alla när det inträffar eller om, det beror på om intaget är tillräckligt lågt tillräckligt länge...
Lösningen är antingen sänka intaget kcal ytterligare men det bör inte prioriteras eftersom du behöver näring då du bryter ner dig själv ... du gör bättre i att "chocka" kroppen genom att byta ut invanda mönster, lägg till lite mer cardio, variera den tunga träningen.
Och sist av allt, om du är kille så bör du int stirra SÅ mycket på vågen, man kan öka bara muskler 4kg första året så vitt jag vet, om man gör allt rätt ... så då är det faktiskt spegeln mer som visar rättvist vad som sker.

Fett är bra! Fett är essentielt för dig och ditt (omega3 och 6 är helt "essentiella" om man ska vara petig, och för mkt 6 skapar inflammation såsom skavsår ;) ) välmående, dina leder .. ja fan allt! dvs något du behöver.
Om du har en annan uppfattning är du bara indoktrinerad av gammal historia och okunnig i området.
Varför fett fick så dåligt rykte om sig rotas nog i människans evolution/längd med mättade fetter och det överdriva intaget vilket ledde till hjärt och kärlsjukdomar - kombinerat med att energi-innehållet är 9kcal/vilket är det högsta förutom alkohol på 7.1 kcal per gram ... hur som helst .. detta vet man idag mer om och faktiskt lätt kan undvika de konsekvsenser som kan uppstå genom överkonsumtion(mer än 35-40% av totala intaget kcal). Kontentan är att inte överdriva något av områdena fetttyp, kolhydrat, protein, thats it. Det räcker.
-Men LCHF går dock helt emot detta med motiveringen för omställningen till ketogen, och jag tror den dieten inte är hälsosam längre än till när man kommit ifrån den värsta övervikten. Punkt.

Undantag!
Fett du med all säkerhet helt bör undvika i största möjliga mån är industriellt framställt transfett, även kallat härdat fett.
Transfett är omättat fett vars struktur har spegelvänts industriellt.
Dessa har i ett flertal studier kopplats till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, minskad insulinkänslighet och diabetes typ 2.
Forskningsresultaten är till viss del motstrida men det är säkerställt att industriellt transfett är rentav skadligt för människokroppen och saknar funktion.
Transfett återfinns framför allt i klassisk skräpmat såsom choklad, chips, köpta kakor och vissa former av margarin. På förpackningarna står denna bov ofta dold under beteckningen härdat fett.


Inget som behöver en djup-analys precis, variera bara ... och om du vill vara lite mer noggran och undvika inflammationer, överträning - dvs om du tränar på riktigt hårt. Då bör du rätta dig lite efter denna tabell, ju grönare, desto bättre.



Addera gärna omega3 tillskott, om du vill vara väldigt optimal.

Vilken olivolja innehåller minst kemikalier? Kung markatta kanske

Vilket omega3 tillskott innehåller minst kemikalier och mest omega för pengarna ? Detta test är inriktat på barn-omega, men jag tror man kan få en bra fingervisning om vilket märke som är att lita på..

Obehörigt men slänger in det, vilka ekobananer är bäst ?


4 Att träna balanserat.

Efter ungefär 1-2månader, om du var absolut otränad utan grund, så tycker jag du kan börja med gym.
Om du redan hade en lite aktiv bakgrund så smäller du ihop detta med det ovan för ett perfekt/eller så snabbt resultat som möjligt.

Det här är nog det svåraste av allt..
Står i böckerna jag länkat som du kan ladda ner..
-Att utföra övningarna tekniskt rätt på gymmet.
Det tar alldeles för mkt text att förklara, det får du läsa dig till och kolla på videor.
-Minimera skaderisken genom uppvärmning.
Det ger jag exempel på nedan.
-Att inte vara för explosiv i ytter/bottenlägen !
Som det låter, ta det lugnt i botten ... och vad gäller axlar, lyft aldrig över 90graders planet utåt med axeln/över axelhöjd, för du klämmer in bursan och riskerar onödig inflammation.
-Att aldrig träna till det som kallas fail/inte ens en teknisk sådan.
Jag anser att återhämtningen är säkrad om man utför allt perfekt tekniskt, och det behöver inte vara väldigt nära det du inte orkar lyfta .. 2 repetitioner från ditt maxrep du kan lyfta - är tillräckligt. Strunta i max-ot och alla dessa jubelidioter som ska testa vad de orkar lyfta, det ÄR inte värt det.

Uppvärmningen kan vara att du promenerar raskt till gymmet, och sedan värmer upp 2-4 set (beror på hur avancerad idrottare du är, om du är nybörjare räcker nog 2) där du stegar upp vikten till din träningsvikt. Du ska inte ta ut dig helt i dessa set men du SKA bli varm av dom.

En uppvärmning för mig kunde se ut såhär:
Löpbandet på max lutning i 4,5km/h ca 5-8min beroende på hur kall jag kände mig. Sedan inför till ex bänk....
bara stången X 30rep
60kg X 10rep
80kg X 5rep
Lite stretch för bröstmuskulaturen, inte mkt...
100kg X 5rep
Lite mer stretch, fortf inte spec mkt..
>träningsvikt 110 x 10 ...


Innan du börjar träna...
Börja med att förstå vilka muskler du använder primärt i vald övning, och vilka du använder sekundärt och vilka stabiliseringsmuskler...
Vi tar ett ex som många borde kunna relatera till eller förstå:
Du tränar biceps med en hantel, det som många inte tänker på är att dom även tränar underarmen, men den är "sekundär" ... låter som den inte tränas lika hårt?
Tänk efter, du håller ju faktiskt den vikten stelt ( Isometriskt ) rakt ut i luften, du greppar faktiskt så hårt att du inte tappar vikten eller att din handled vinklas, eller hur?
Alltså tränar du underarmen ungefär lika mycket som biceps, men på ett annat sätt.
Sen kan du lägga till ryggträningen, där aktiverar du underarmen ordentligt ...
Vad vill jag ha sagt med det? Jo ... många tänker inte på det i uppbyggnaden av ett träningsschema, att de sekundära musklerna måste räknas in för två dagar framåt/i val av olika övningar, helst, för att undvika överträning.
Även styrkebalansen mellan sidorna på muskeln, översida underarm får nästan ingen träning alls, medans insida/under alltid aktiveras genom till ex biceps, triceps, ryggträning.. det är tänkvärt..
Stabiliseringsmuskler, då tänkte jag på hela bålen som aktiveras väldigt mkt i marklyft och knäböj, om du inte visste det. Man behöver alltså knappt träna bål eller underarmar(insidan), man bör snarare förstå vad som oftast tränas och balansera upp belastningen så styrkan blir jämn i kroppen och därmed hela du starkare och skadefri.

Jag rek att du fokuserar på potentiella svagheter, dom som faktiskt är mest förekommande hos alla, som finns i underarmar, rotarocuff, rörligheten i höftböj spec men även den övriga rörligheten hos dig/om den är begränsad/den ska uppehållas inte inskränkas.
Så se till att träna översidan på underarmen mellanåt, träna även upp rotarocuffen och se till att ingen muskel blir dominerande - vilket kommer göra att du dras åt det håll som är starkast, får ful hållning, blir skadad, får gå tillbaka år i din träning.

Därför bör ditt fokus ligga på att förstå uppbyggnaden, att kunna skapa ett taktiskt genomtänkt träningsschema där du faktiskt ser framtiden och vad som ska komma.
Kombinerat med att du lyssnar på din kropp, vad som funkar för dig, och inte.. det är en konst du lär dig eftersom och inget som kan läras ut, vill jag påstå.

Vi kör ett ex på ett schema som kan se någorlunda bra ut men inte är det...
Dag 1 bröst axlar
Dag 2 armar
Dag 3 Ben
Dag 4 Rygg

Vilka fel finner du ?
Jag finner följande:
Bröst och axlar är kaka på kaka, axlar är sekundärt i pressövning eller snarare primärt nästan vill jag säga, och är därför helt onödig att kasta in. Axlar borde bytas ut mot motsatsen till den pressaktiverade framtida axelmuskeln för att skapa balans i axeln och en bättre hållning till slut ( ja din kropp drar åt det håll musklerna är starkast och till slut skapar det skador), vilket kommer minimera risken för framtida skador och leda till bättre resultat i styrka. Lösningen är så enkel som att lägga till baksida axel eller dragövning/rygg. Eller ha detta i åtanke genom veckans totala belastning, lägga det på en annan dag.

Armar krockar med dagen tidigare, bröst, eftersom triceps är sekundär i bröst/pressövningar.
Alltså hinner inte triceps återhämta sig tillräckligt mkt, om du tränar tillräckligt hårt och inte för mesigt. Lösning .. byt plats på ben och armar i dagar.

Ben krockar med rygg, eftersom baksida ben är väldigt aktiv i all slags resning/raka mark, mark, baksida ben, utfall .. ja, i princip allt.
Därför ska ben och rygg hållas isär med minst 2dagar, helst 3 om ingen anpassning finns mellan passen.

Visst låter det problematiskt att tänka ut ett schema .. och jag har inte ens börjat känns det som..


Du kan ta hjälp av dessa böcker i ämnet om du är intresserad av din egen hälsa överhuvudtaget/ minimera risken att bli skadad eller drabbad av inflammation

styrketränings en anatomisk guide Jättebra för dig som behöver kunskap i primärt och sekundärt tänk .. förstå vad du tränar i vilken övning.
Starting strength Överkurs .. men väldigt bra att gå igenom, bilda sig en uppfattning om vad som kan kallas riskfritt och nå framgång på bästa sätt.

Kan du inget om övningar, vad de kallas och hur de utförs, så är Kolozzeums övningsbank jättebra för dig.



Tips: Försök klura ut något med detta, tänk på att du måste ta hänsyn mellan dagarna för återhämtningen, du kan alltså inte träna identiskt mellan dessa dagar men veckovis identiskt.
Du kan även korta ner passen när du avancerat, genom att tänka motsats/antagonist, och taktiskt välja ut övningar till supersets, vilket får ner passen till 20-40min beroende på hur lat du är.
Någon av bendagarna bör innehålla marklyft, och dagen efter för överkropp måste anpassas därefter ( alltså inte för mkt drag mot bröstet, den dagen väljer du istället latsdrag som kopplar in den delen mkt
mindre än sittande rodd till ex ). Jag vet att det är en total killer, :)

Mån ben 1
Tis överkropp 1
Ons total vila
Tors ben 2
Fre överkropp 2
Helg, vila.

Skulle du vilja ha hjälp av mig, skriv en rad så ska jag försöka lägga ihop ett individuellt anpassat för dig baserat på detta, om du inte riktigt vet hur du ska göra själv.
Annars kan du bet någon personlig tränare(fitnessguru.se till ex), eller han jag länkade ovan ( om han har den tjänsten fortf? osäker).

På 45min ska du hunnit träna klart .. själva gymdelen, det är maxtiden för passen.
Om träningen skulle ta längre tid, tränar du för tungt .. risken för överträning blir högre .. resultaten i styrka må komma lite snabbare först men du kommer stagnera sedan, dvs ökningarna kommer avta snabbt för att ersättas med skada eller överträning istället för att du ökar succesivt - som du bör göra till en början om du tränar rätt. Och sedan kommer du nå dessa trappsteg, om du fortsätter att träna, dvs kroppens hinder för ökningar din genetiks begränsningar, men det släpper efter ett tag om du fortsätter..

Det är viktigt att du försöker lyssna på kroppen, det är lättare än det låter ....
Du ska tänka på att stimulera antagonisten/motsatsen av alla muskler lika mkt.
För i längden, kommer du bli sned om du tränar mer åt ett håll, sedan kommer skadorna och du får gå tillbaka lika långt ur skogen som du snärjd in dig i den. Tyvärr.. det finns inga genvägar, gör rätt från början annars är det bortkastat.



5 Tillskott.

Vilka tillskott är värt pengarna?
Vilka tillskott är "säkra", dvs inte innehåller doping eller gör att du riskerar din hälsa..

Istället för att du ska klia dig till Homernivå med tre hår kvar på knoppen och en krita i näsan/hjärnan...

Det är faktiskt bara Protein och Kreatin.
Resten av tillskotten som faktiskt fungerar är antingen olagligt direkt, eller indirekt och vissa av dom är ganska hälsofarliga.. må fungerar ganska bra tillfälligt men är inte värt i längden, såsom många pwo-produkter( pre work out tillskott )...
Kort sagt ...det är hemskt dålig koll på alla tillskott som kommer in i sverige(!)

Effedrin tillhör nästan dopingkategorin, det säger lite om man förklarar hur lagen är där, lagligt att inneha och bruka, är inte det LITE fel?

Håll dig till star nutrition, mmsports, dahlblads, eller gymvaruhusets ... svenska proteiner utan tillsatser, det som kallas whey 80 eller 100, det senare om du är laktosintolerant och verkligen vill nå topresultat/är överviktig. Whey 100 är så dyrt att man bör ifrågasätta sig själv när man köper det, det ger ju inte mer än 5% kanske? bättre viktnedgång/muskelbehållning.


Men...... vissa kan ställa den här frågan tror jag.

"Jag är smal, har svårt att gå upp i vikt (äter "jättemkt"), behöver ett billigt och lätt alternativ, vad ska jag göra?"

Först... du äter inte så jättemycket som du tror, men jag är helt säker på att det känns så!
Du har ingen speciell förbränning, det borde verkligen upptäcks tidigare isåfall och kallas hypertyreos/mindre vanligt Tyreotoxikos.
Du måste försöka mer, var klurig, välj energitäta livsmedel som inte kräver så mkt magutrymme, rör dig lite mer, och lägg till gainer... Det om något borde få igång dig att äta mer eller vilja äta mer.

Gainer är en blandning av protein och kolhydrater, dessa kolhydrater skiljer sig från socker men består bara av
Detta må inte vara det hälsosammaste iom att det är så processat/färdigt/nermalt...

Men du kan kombinera 1 dl whey 80 protein / maltodextrin/carbo/kolhydrater / Multivitamin(flytande)

Förslag på intag...
-Direkt efter träning/gainer: Ca 5 1/2 - 6dl vatten + protein 1dl + malto 0.8-1dl lr mer prova dig fram.
-Annan tid: Fet mjölk 4dl + 1dl protein + multivitamin om du äter riktigt dåligt.
-Alternativt, inte rek: Ytterligare en gainer, inte på morgon, inte på kvällen, gärna i samband med någon matsked olja iblandat.
Varför fet mjölk, varför fett?? För att minska gi:t, hastigheten på proteinet genom kroppen och därmed minska blodsockersvaret som blir genom minskad insulinutsöndring (hjälpa/minska balansen socker/insulin) .. det är inte bra att bolla med blodsockret i onödan!...

Varför ska man blanda sin egen gainer då?
Det är mycket billigare.
Du får även möjlighet att ta bort kolhydrater och bara dricka protein, kolhydraterna behövs endast just efter passet i kombination med proteinet .. om ens det. Men det är bra för dig som vill gå upp om du inte kan bättre.


Känns som jag glömmer något... det gör man väl alltid :) Hoppas du som kikar förbi hade nytta av inlägget ...
Funderar på att utöka för dom som vill komma långt i träningen.. får se om jag orkar.



6 "Gräv inte ner dig i metalldjungeln och sov under bensparken" .....

Det kan faktiskt ge mer i längden att vara aktiv i något tillsammans med barn eller vänner, eller med andra främmande/socialt ... som:
Gruppträning i olika former, finns säkert 10-20st på de flesta gym som infört det
Yoga, boxning, karate/kampsport, squash, tennis, badminton, simma, dansa till och med funkar utmärkt!
Ja ..det är oändligt med andra saker du kan göra som är bra mycket roligare än att stå och stampa på samma ställe (löpband), som snurrar runt runt runt ... på samma jävla ställe, i en lokal stinkande av plast och andras svett, där du desperat mosat in plastpluggar i öronen för att isolera dig audiellt från den störande miljön omkring dig, med en påtvingad värdelös kanal på en tv framför dig.
Varför ? varför ?

Gräv inte ner dig för mkt i metalldjungeln, den är bra men det går lätt till överdrift.
Så just när det gäller cardio, rek jag verkligen att du vidgar dina vyer ..








Yourock Skithög Innocent Rocka Whistle Wow Thumbup Thumbdown xD Oo :) :( :P ;) S) Sad :| Rolleyes Shame Mad




Om mig... 31 solvarv begagnad, relativt rostfri, går inte på alla cylindrar men tar sig fram ändå. Spelar: Piano/synth Panflöjt Munspel Gitarr Elfiol funderar jag på att köpam spelade akustisk som liten. Gör musik med: Ableton live 9 Presonus vsl 22 Lyssnar på: allt, men mest Trance/melodisk DnB New age Reggae Klassiskt / symfonier Älskar: Inget och ingen nu. Hatar: Folk som inte är unika och anstränger sig för att passa in - för mycket.

}
Till startsidan